Jak probíhal jógový víkend na Šumavě

Jen co s příchodem jara sluneční paprsky ohřejí zemi, nic se nevyrovná tomu být venku, pozorovat probouzející se přírodu a přivítat novou energii, která po období studené zimy přichází.

Poslední květnový víkend jsme spolu s 13 jogíny strávili v překrásném místě na Šumavě v malé vesničce Arnoštov, kde se nachází penzion Zámeček, obklopen tajemnými lesy.

joga relax.JPG
penzion_zamecek

 

Zámeček představoval skutečně zámecké ubytování, s velmi ochotným panem majitelem a jeho manželkou, kteří dělají svoji práci poctivě a ze srdce. Bylo tak o nás postaráno vskutku královsky.

penzion_zamecek

 

Jaký byl program? Různorodý a nabitý.

V pátek večer po příjezdu jsme protáhli svá těla během večerní vinyasy, poté nasytili prázdné žaludky vynikající večeří, užívali večera a poznávání nových lidí.

 

V sobotu ráno jsme se doslova probrali při Oshově meditaci, následovala snídaně, workshop jemné jógy a reflexologie, v kterém Terezka Novotná skloubila jógu s čínskou medicínou. Dozvěděli jsme se na příklad, které body na chodidle masírovat, když máme problém se zažíváním, plícemi či srdcem.

ranní_joga

 

Odpoledne bylo volné. Navečer jsme se sešli venku na velmi očekávanou kakaovou ceremonii. Všichni natěšení a zvědaví, co že to vlastně ta kakaová ceremonie je, usedli jsme do kruhu, abychom se spojili s medicínou kakaa z Kostariky. Pro Aztéky a Mayové kakao bylo posvátné, sesláno jako dar od Bohů na zem v případech, kdy byla potřeba nastolit rovnováha.

Právě jednou z desítek či stovek příznivých vlastností kakaa je, že nastoluje rovnováhu v těle a mysli. Působí přesně tam, kde je potřeba, zklidňuje mysl, zlepšuje koncentraci, proto se skvěle hodí na meditace a vnitřní práci. Součástí kakaové ceremonie je úvod do medicíny kakaa, vedená meditace na vizualizaci, dechové cvičení, práce s vlastní energií a cvičení ve dvojicích.

Kakao uzemňuje a napojuje nás na matku zemi, tudíž je nejlepší s ním pracovat venku v přírodě.

Po večeři jsme rozdělali oheň a nechali kakao příjemně doznít.

V neděli nás opět čekala ranní Oshova meditace a dopolední jin jóga zaměřená na čakry, poté oběd, doprovodný výšlap na Boubín a odjezd domů.

joga.JPG

 

Jak jsme vyživovali svá těla kromě prány? K snídani jsme měli kaše (rýžovou, pohankovou, ovesnou) s lesním ovocem, čerstvé ovoce, a pak klasika chléb, sýr, džem, vajíčka. Oběd a večeře vegetariánské, dokonce i na požádání bezlepkové a bezlaktózové. Ochota, láska a nadšení, s kterou pan majitel připravoval jednotlivá jídla, jsem ještě v žádném jiném zařízení neviděla. Tudíž strava byla na jedničku s hvězdičkou.


Co říkají účastníci jógového víkendu?

„Jedním slovem děkuji! Takto skvělou energii, co jsem zde načerpala si udržím ještě dlouho. Vše bylo perfektní. Daly jste dohromady báječné lidi, místo a program. Jediná negativní věc, co mě napadá, že pobyt tak rychle utekl.“ LN

 

„Velice vám děkuji za krásný a pohodový víkend. Mým účelem bylo vypnout a zkusit se opět napojit na své tělo a díky vám mám pocit, že se to povedlo. Krásné prostředí a výborná (pro mě neznámá) strava vše jen umocnila.“ KP

 

„Moc vám oběma děkuji za parádní víkend plný relaxace a pohybu. Vybraly jste krásné místo a program mě jako šitý na míru. Cítím se odpočatá a vyklidněná. Těším se na příští ročník.“ ST


 

Samo prostředí přímo vybízelo k vnitřnímu ztišení, zastavení a ponoření se do sebe… k nalezení takové oázy klidu, kterou jsme si odvezli zpátky do Prahy a čerpali z ní ještě několik dnů ne-li týdnů po víkendu.

ucastnici_pobytu

 

Moc děkujeme všem zúčastněným a budeme se těšit někdy v budoucnu na viděnou! :)

 

T+T

 

Toužíteli se s námi vydat na další krásný pohodový víkend v přírodě s jógou, přidejte se k nám v září 21. – 23. 9. v Kryštofově údolí kousek od Ještědu: https://www.terezahausmanova.com/events/jogapobytzari