Novoroční předsevzetí trochu jinak

 

Máme tu nový rok a mnoho lidí si dává novoroční předsevzetí.

Předsevzetí, která mohou ve výsledku vyvolat hodně tlaku, nespokojenosti a kritiky vůči sobě, pokud jsou nerealistická a nesou s sebou velké nároky na sebe. Například, pokud jsem nikdy neběhala, tak si dát za cíl 5x do týdne uběhnout 5km není úplně zdravé a laskavé.

Když chceme začít s něčím novým, je dobré si to rozkouskovat a začít s něčím, co je pro nás snadné. Posun je postupný a je vhodné začít malými krůčky.

Můj pohled na předsevzetí

Dřív jsem si stanovovala konkrétní cíle, např. kolik hodin týdně chci cvičit, zdravě jíst, atp. Avšak málo kdy jsem tyto cíle pak dodržela – jednak jsem se moc přecenila a v podstatě nebylo v mých silách je dodržet. Pak jsem na ně taky zapomněla, což ukázalo, že pro mě nejsou zas až tolik důležité.  

Co mi nyní dává smysl je vracet se k tomu, co mi funguje. Zaměřit se na denní režim, který je laskavý, sebe-pečující a zároveň je v něm určitá disciplína, abych daný den využila na maximum a zvládla i tu práci, která je potřeba udělat.

Pro optimální stanovení záměrů nebo cílů je důležité znát své hodnoty a co je pro nás skutečně důležité. Pak si zvolit kroky, jak ty hodnoty naplňovat.

 

1.     Jak zjistit své hodnoty?

Jedním ze způsobů je představit si sám sebe v 70 letech, ohlédnout se za svým životem a říct si, co pro mě bylo opravdu důležité. Láskyplné vztahy? Život ve zdraví a pohodě s dostatkem odpočinku? Naplňující práce, která je prospěšná pro společnost?

Můžete si zavřít oči, vzít tužku a papír a nechat k sobě odpovědi přicházet. Zapište si vše. Pokud si nejste jistí, jaké hodnoty existují, můžete se inspirovat seznamem tady.

Poté ze svého seznamu vyberte top 3 hodnoty.

2.     Co mohu udělat nebo už dělám pro to, abych dané hodnoty naplnila?

Pokud jednou z mých hodnot je odpočinek, tak se podívám na to, kdy si dávám čas na odpočinek, jestli mám dostatečný a pravidelný spánek a ujasním si, jaké činnosti jsou pro mě odpočinkové.

Ke každé hodnotě si zapište, jak ji můžete naplňovat.

 

Klíč k úspěchu je mít dostatek času pro sebe a praktikovat sebe-laskavost

I pokud si dáme nějaké konkrétní cíle, např. uběhnout půl maraton nebo získat nějakou pracovní pozici, velkou část úspěchu tvoří jednak to, zda si dopřáváme dostatek času na sebe a na odpočinek. Pokud zažíváme velký stres, vyčerpává nás to jak fyzicky, tak psychicky, nejsme tolik ve flow, a jdeme přes úkor svých možností (ačkoliv krátkodobý stres nás může vyhecovat k určitému výkonu a pokud po něm následuje odpočinek, tak je pak v pohodě).

Jaké záměry nebo cíle byste si chtěli dát v rámci sebe-péče a času pro sebe? Co je pro vás realistické a vychází z vašeho srdce?

Zapište si alespoň 3 věci, které můžete dělat každý den/týden/měsíc.

Příklady: ranní meditace, jóga, cvičení, procházka, jíst dostatek ovoce a zeleniny, zastavování se během dne a zeptání se sám sebe – „jak se právě teď mám?“, vést si deníček vděčnosti: „za co jsem dnes vděčná?“, „co se mi dnes povedlo?“, číst, studovat.

Měsíčně: masáž, akupunktura, zajít si na dobrý oběd/věčeři, udělat si výlet do přírody, dát si horkou vanu, atp.   

Další důležitou součástí pro úspěšné naplnění cílů je to, jaký máme vztah se sebou. Jsme k sobě laskaví a chápající, když se nám něco nepovede? Nebo se za to hned kritizujeme, jsme na sebe tvrdí a věčně nespokojení? Sebe-laskavost přináší uvolnění, útěchu a klid, tím pádem když prožíváme něco náročného, tak k sobě máme pochopení, můžeme se opečovat a tím pádem pak rychleji se vrátit zase do „rovnováhy.“

Začátek nového roku nás může podpořit v nových začátcích. Předsevzetí jsou za mě v pohodě, pokud jsou laskavá a respektují naše schopnosti, jsou tedy realistická. Zároveň nové cíle nebo takovou „revizi“ života, si můžeme udělat kdykoliv během roku, nemusíme čekat zrovna na začátek roku J za mě třeba důležitá je jarní rovnodennost, kdy i příroda se začíná pomalu probouzet ze zimního spánku a je to tedy vhodný čas na nové začátky :-)

Přeji vám hezké vykročení do nového roku a ať se vám vaše záměry naplní.

S láskou,

Terez