Jak se lépe vyrovnat se stresem pomocí mindfulness a sebe-laskavosti

 

Co dělat, když už je toho moc a vše nám jde přes hlavu?

V minulém článku jsem psala o tom, jak naše tělo reaguje na stresovou situaci. V tomto blogu s vámi sdílím, jak se pomocí všímavosti můžeme lépe vypořádat se stresem. Bohužel neexistuje jeden univerzální návod na to, jak lépe zvládnout stres, výzvy a neočekávané situace, které život přináší. Ráda bych se však s vámi podělila o pár technik, které mě fungují a sdílím je i se svými klienty.

Stručně řečeno, klíčem je všímavost, laskavost, pochopení a přijetí :-)

 A podrobněji:

  1. V prvé řadě je důležité vnést všímavost k tomu, co se odehrává v našem životě. Podívat se na to, jaké situace nás uvádí do stresu (stresem myslím reakci organismu na potenciální či reálné ohrožení) a s kterými se nezvládáme zdravě vyrovnat, například cítíme, že situace je mimo kontrolu, nevíme si s ní rady, vše vidíme černě.

  2. Dále si můžeme uvědomit, k jakému chování máme tendenci právě v takové situaci. V rovině psychoemocionální to může vypadat tak, že si přestaneme věřit, máme pocit, že je všechno špatně a že už to nikdy nebude dobré. Tělo na stres může reagovat zrychleným tepem a dýcháním, častou potřebou jít na záchod či neklidem. Případně cestu ven z prožívaného nepohodlí hledáme v jídle, alkoholu, kouření, či jiných závislostech.

  3. Dalším krokem je přenést pozornost ke svému vnitřnímu prožívání. Co se v nás děje při stresové situaci – jak se doopravdy cítíme? Pojmenovat si dané pocity. Poté si uvědomit, kde v těle jsou uložené a jaké počitky se s nimi pojí. Např. strach a obavy se projeví sevřením žaludku, pocit úzkosti tlakem na hrudi, bezmoc a velká zmatenost může být spojená s těžkou hlavou.

  4. Každý pocit se skládá ze směsi mentální aktivity a tělesných počitků, z nichž vznikají konkrétní myšlenky o našem prožívání. Jaké myšlenky se nám honí hlavou? Jakým přesvědčením věříme?

  5. Díky rozvíjení všímavosti si začneme uvědomovat, že myšlenky a pocity, které vyvstanou, nemůžeme mít pod kontrolou. Co avšak je v našich rukách, je vědomě se rozhodnout všímavě si uvědomovat vše, co se objeví. Dovolte si tedy vnímat vše, co přichází. Můžete tomu tiše říkat „ano“. Zkuste se spolu s pár vědomými dechy uvolňovat tělo a přijímat vše, co přichází.

  6. Takovéto zastavení s sebou přináší i nadhled a uvědomění, že nejsme obětí externích dějů ani našich myšlenek. Můžeme postupně začít měnit naši automatickou reakci na více tvořivou.

Zároveň je důležitá laskavost ke svým prožitkům. Uvědomit si, že to, co prožíváme, je náročné, a že je v pořádku se takto cítit. Vztáhnout se k sobě tak, jak bychom se chovali ke své nejlepší přítelkyni nebo příteli, kdyby procházel/a něčím podobným. Nikdo není dokonalý. Ve škole nás neučili, jak se vypořádat s náročnými situacemi. Často jsme ani v rodině neměli příklady, od kterých bychom se mohli učit. Tudíž nezbývá než se to naučit teď. Dobrá zpráva je, že náš mozek je neuroplastický, tudíž se můžeme naučit nová, zdravější a prospěšnější chování :-)

Naše postoje, dovednosti a schopnosti – jinak řečeno naše nástroje k vypořádání se s obtížemi – hrají klíčovou roli v tom, jak reagujeme na stres a jak ho zvládáme. Jestliže situaci odhadneme jako zvladatelnou a své zdroje jako dostačující k tomu, abychom výzvě čelili, naše stresová reakce bude výrazně slabší a kratší, než kdybychom se domnívali, že situaci nemůžeme zvládnout.
— Linda Lerhauptová

 Tak nám všem přeji, ať příchod chladnějších dnů zvládneme s co největším spojením se svým vnitřním klidem a laskavostí v našich srdcích.

Pokud byste chtěli vnést více všímavosti a laskavosti ke svému tělu, myšlenkám a celkovému prožívání, přihlašte se na můj online kurz “Otevři se vnitřnímu klidu”.

 

Zároveň připomínám, že tato technika nemusí fungovat všem :-) Pokud máte pocit, že už je toho na vás opravdu přespříliš a nic vám nepomáhá, pak doporučuju vyhledat spíše pomoc psychoterapeuta.

S láskou,

Tereza