Moc záměru

 
zamer-cesta

Kolikrát se vám stalo, že jste dělali nějakou věc šíleně dlouho, nebavila vás a ani jste pořádně nevěděli, proč ji děláte?

Já například nerada luxuji a utírám prach a jelikož to není má oblíbená činnost, často ji odkládám. Od té doby, co jsem do uklízení vložila záměr – „chci se cítit ve svém bytě hezky a útulně“ – mám větší motivaci pro úklid a i mě to více baví!

O čem je tedy záměr, který si stanovujeme právě třeba na začátku lekce jógy? (Ale v podstatě můžeme vnést záměr úplně do čehokoliv, co děláme).

 

Záměr je takový kompas nebo vodítko, které udává směr naší aktivitě.

Pokud myšlenkami odběhnu někam jinam, připomenu si, proč jsem dnes na podložce – být přítomná.

Pokud se příliš tlačím do určitých pozic a mým záměrem pro danou lekci je uvolnit tělo a zjemnit, usměju se na vyčítavé myšlenky, že mi to dnes nejde, a dovolím si odpočívat v příjemné pozici dítěte.

 

Záměr nám pomáhá:

… vrátit se k pravé podstatě toho, co děláme.

… dosáhnout takového vnitřního obohacení, jaké je jen v daný moment možné.

… udržet si motivaci pro tu činnost, kterou děláme.

 

Záměr si můžeme stanovit vedle jógové lekce také pro pracovní věci, což nám pomůže vyfiltrovat nedůležité věci. Máme možnost se tak zamyslet nad tím, co je opravdu pro nás důležité v daný den. Možná to bude odpovědět na všechny emaily, které jsme nestihli vyřídit předchozí dny, nebo vrhnout se na přípravu prezentace a vše ostatní nechat na chvíli stranou.

Když připravuji jógové retreaty nebo workshopy, stanovím si jakožto záměr maximálně 3 hlavní věci, které chci účastníkům předat a k těm se neustále vracím.

Stejně jako pro pracovní věci, je možné si stanovit i osobní záměry na den. Mezi ně může patřit: být co nejvíce přítomná, vracet se k dechu, být na sebe laskavá.

Záměrem může být úplně cokoliv. Já sama praktikuju to, že si ráno stanovím osobní i pracovní záměr. Doporučuji!

Co je vaším záměrem pro dnešní den? :-)

S láskou,

T.