Jak zvládnout nejistotu? Prohloubit spojení se svým vnitřním klidem

 
vnitrni-klid.jpeg

V dnešní hektické době čím dál tím více lidí pociťuje stres, mysl jede na plné obrátky a cítí se ztracení a neví, kam dřív skočit. K tomu ještě přibyly obavy o nejistou budoucnost, jelikož nikdo nedokáže říct, kdy současná pandemie skončí. 

Věřím, že všichni v hloubi sebe toužíme najít klid. Klid je naší pravou přirozeností. Přirozeností, na kterou však často pod tíhou každodenních starostí a tlaků zvenčí zapomínáme. Když pocítíme klid, jsme schopni si lépe vychutnat a užít života. Rozhodně tedy stojí za to, aktivně hledat cestu k vnitřnímu klidu.  

Pro vnitřní klid je důležitá schopnost nechat věci být tak, jak jsou. Mysl má tendenci neustále něco řešit a usilovat o určitý výsledek, který si představuje jako správný. Zároveň nás naše mysl může navést do stavu nedostatku - že bychom měli pracovat víc, vydělávat více peněz, koupit si další zboží, více se vzdělávat a sebe-rozvíjet, a tak dále. Toto nastavení však vede k tomu, že se za něčím neustále honíme a neoceníme opravdově to, co máme tady a teď.

Klid přijde tehdy, když se otevřeme tomu, co se děje uvnitř i venku a dovolíme tomu volný průchod. Jinými slovy přijmeme naše vnitřní prožívání a dění venku, které nemůžeme ovlivnit. Přijetí je opakem vzdoru. Vzdor vytváří frustraci a napětí. Přijetí vede k uvolnění těla a mysli a smíření. Přijetí ovšem není pasivní rezignace. Je to aktivní přístup, který nám pomáhá být v souladu se Životem. Znáte to, když třeba usilovně přemýšlíte nad nějakým problémem, pak ho necháte být, jelikož jste žádné řešení nenašli, a ono se to nakonec vyřeší samo, bez příliš velké snahy.

Meditace a jóga nám pomáhají zůstávat ve spojení sami se sebou. Díky všímavosti jsme schopni získat větší nadhled a odstup od myšlenek, pocitů a událostí. S tím se dostaví větší jasnost, která nám pomůže zdravě a adekvátně reagovat na náročné situace, jež nás v životě potkají. Zároveň schopnost vracení se do přítomného okamžiku je cestou k vracení se do svého vnitřního klidu, protože ten v nás je vždy, když jsme tady a teď.

tereza-hausmanova-joga.jpg

Když to shrnu, jak si můžeme udržet vnitřní klid každý den aneb k čemu se vracet:

  • Získávat odstup od myšlenek

  • Nebrat si nic osobně

  • Na dění venku i uvnitř reagovat z pozice svého středu – z nadhledu a hluboké ukotvenosti

  • Nevyhledávat rozptýlení – udržet pozornost na 1 věc

  • Všechno je pomíjivé a nestále – přijmout změnu a uvolnit se do ní

Je vnitřní klid a s tím i kvality přijetí a flexibility něco, co byste teď chtěli více ukotvit ve svém životě?

Připravila jsem pro vás 10 týdenní kurz Otevři se vnitřnímu klidu, ve kterém s vámi sdílím jednoduché pomůcky, které vám pomůžou zvládnout tuto náročnou dobu s větším klidem a lehkostí.  

Přeji klidné podzimní dny.

S láskou,

Tereza