Vedené meditace

 


1. Všímavé dýchání

Jednu ze základních meditací - všímavé dýchání můžete praktikovat po ránu na nastartování nového dne, či večer pro vyklidnění po náročném dni. Dech, podle jógového učení, je nosičem prány - životní energie. Dech je nezbytný pro naše přežití. Dýcháme nevědomky, může se i stát, že když je tělo ve stresu, v nějaké náročné a vypjaté situaci, zaponeme dýchat. V náročných chvílích a ve spěchu dýcháme jinak než když jsme uvolnění a šťastní. Všímavé dýchání je důležité jednak pro rozvoj všímavosti a trénink koncentrace - vracíme se k dechu jakožto kotvě do přítomnosti, tak zároveň i pro to, abychom trénovali správné dýchání, které nám pomůže zklidnit nervovou soustavu a aktivovat mode “odpočinku”.

2. Všímavé procházení těla

Meditace “body scanu” neboli procházení těla je možné praktikovat kdykoliv během dne. Meditace vám pomůže přenést více pozornosti do jednotlivých částí těla a vědomě je uvolnit. Zároveň se zaměříme na vnímání těla jako celku a vědomé dýchání.

3. Meditace přijetí - říct “ANO” životu

Tato meditace vám pomůže se podívat na určitou situaci ve vašem životě, která je náročná, přijmout a smířit se s ní. Pomocí dechu a laskavé pozornosti najdete cestu, jak se do svých prožitků uvolnit, pobýt s nimi a říct jim ano.

Vzdor k životu a nespokojenost je často způsoben naší myslí, která má určité představy o tom, jak by věci měly být, a když nejsou, tak se jí to prostě nelíbí :) Co kdybychom se otevřeli všemu, co nám do života přijde, a řekli tomu ano?


4. meditace laskavosti k sobě (metta)

Meditace na kultivaci milujícího a přátelského vztahu k sobě. Součástí meditace je opakování několika přání, které jsou od buddhistického učitele Thich Nhat Hanha z knihy Štěstí.

Přeji hezké meditace :)

S láskou,

T.

 
tereza hausmanovaComment