Je trvalé štěstí možné?

 
tereza-hausmanova-meditace

Smyslem života, dle mého názoru, je prosté bytí. Smysl hledáme v lecčem možném, ale už samotná existence na tomto světě je dostačující. Hluboko za tím, za čím se mnoho z nás žene – peníze a úspěch, je opravdová touha po lásce a štěstí. Jen jsme možná ztratili ponětí nebo zapomněli, jak lásku a štěstí najít v každodenních a relativně prostých věcech jako je kontakt s druhou osobou, to, že máme dostatek jídla a vody, můžeme se projít venku v přírodě, nebo prosté bytí sám se sebou.

Když je člověk pracovně úspěšný a po nějaké době zjistí, že mu úspěch, po kterém tak dlouho toužil, nepřinesl více lásky ani štěstí, možná začne hledat někde jinde…

Začne hledat v sobě (nebo nejprve v knížkách a po učitelích, které ho povedou k sobě). Po trošce prozření uvidí, že to, za čím se většina společnosti žene, je bez konečného cíle, že ono „až bude…“ – „až toho dosáhnu, budu konečně spokojený“, je jen honba za vysychající se studánkou, která už nám nedá vodu.

Takže je na čase, hledat štěstí v sobě. Pro to, abychom ho našli je důležité sebe-poznání neboli schopnost introspekce, ponoření se do sebe. A to nám může obzvláště pomoci v dnešní nejisté době.

Čelíme klimatické změně, kterou už dál nejde popírat. Planeta hoří a schne, do toho ji drancujeme stejně ne-li víc než za posledních několik let. K tomu nás media straší možnými konflikty, ekonomickou krizí a nemocemi. Jak máme zůstat v klidu a s pocitem bezpečí, když víme, že toto vše se děje na tomto světě? Jak nepanikařit a nebýt ze stavu naší planety v depresi?

Pro to je důležité najít klid a bezpečí uvnitř sebe. Pocit, že uvnitř sebe jsem doma a nehledě na to, co se venku děje, já budu ok. A tedy vracet se do svého vnitřního klidu namísto přemítání živící strach a vytváření katastrofických scénářů.

Já sama, když se ocitnu v náročné situaci, tak mysl někdy zpanikaří, vytvoří hrozivé scénáře, a nechám se vtáhnout do onoho dramatu. Avšak hluboko uvnitř sebe vím, že vše je a bude v pořádku.

Hluboko uvnitř mě je klid, kterého když se dotknu, získám nadhled nad danou situací, jež se zdá sebehorší, a usměju se. A postupně se tak dostanu do pozice, ze které chci danou situaci řešit.  

Jak tedy najít trvalé štěstí uvnitř?

Trvalé štěstí je možné najít uvnitř sebe, ale pokud bude závislé na dění/věcích/lidí z venku, pak bude neustále proměnlivé. Avšak najít ho vyžaduje hodně disciplíny a odvahy jít přes různé vrstvy sama sebe dovnitř.

Neprozradím vám žádný recept, protože ho nevím. Jen vím, že denní jóga a meditace mi s tím hodně pomáhají.

Pro mě štěstí je o potěšení z každého přítomného okamžiku, když si dám na chvíli odstup od toho, co se děje venku, podívám se dovnitř a plně pocítím své bytí. Dostaví se pocit „vše je v pořádku, vše je, jak má být, o nic vážného nejde“.

Vracení se k přítomnosti, schopnost vnímat plně sama sebe a nenechat se pohltit a strhnout událostmi zvenčí, to je dle mého cesta k jiskřičce vnitřního štěstí. Překážkou však může být mysl, která když přijde do hry, vše převrátí vzhůru nohama a jste ztracení. Ale ono světýlko klidu a štěstí zůstává, je jen na nás, zda se k němu budeme chtít vracet znovu a znovu a znovu.

S láskou,

T.