Tereza Hausmanova

View Original

Vedené meditace

Your browser doesn't support HTML5 audio

Meditace - všímavé dýchání Tereza Hausmanová


1. Všímavé dýchání

Jednu ze základních meditací - všímavé dýchání můžete praktikovat po ránu na nastartování nového dne, či večer pro vyklidnění po náročném dni. Dech, podle jógového učení, je nosičem prány - životní energie. Dech je nezbytný pro naše přežití. Dýcháme nevědomky, může se i stát, že když je tělo ve stresu, v nějaké náročné a vypjaté situaci, zaponeme dýchat. V náročných chvílích a ve spěchu dýcháme jinak než když jsme uvolnění a šťastní. Všímavé dýchání je důležité jednak pro rozvoj všímavosti a trénink koncentrace - vracíme se k dechu jakožto kotvě do přítomnosti, tak zároveň i pro to, abychom trénovali správné dýchání, které nám pomůže zklidnit nervovou soustavu a aktivovat mode “odpočinku”.

Your browser doesn't support HTML5 audio

Všímavé procházení těla Tereza Hausmanová

2. Všímavé procházení těla

Meditace “body scanu” neboli procházení těla je možné praktikovat kdykoliv během dne. Meditace vám pomůže přenést více pozornosti do jednotlivých částí těla a vědomě je uvolnit. Zároveň se zaměříme na vnímání těla jako celku a vědomé dýchání.

Your browser doesn't support HTML5 audio

Meditace přijetí - říct "ANO" životu Tereza Hausmanová

3. Meditace přijetí - říct “ANO” životu

Tato meditace vám pomůže se podívat na určitou situaci ve vašem životě, která je náročná, přijmout a smířit se s ní. Pomocí dechu a laskavé pozornosti najdete cestu, jak se do svých prožitků uvolnit, pobýt s nimi a říct jim ano.

Vzdor k životu a nespokojenost je často způsoben naší myslí, která má určité představy o tom, jak by věci měly být, a když nejsou, tak se jí to prostě nelíbí :) Co kdybychom se otevřeli všemu, co nám do života přijde, a řekli tomu ano?


Your browser doesn't support HTML5 audio

Meditace laskavosti k sobě Tereza Hausmanová

4. meditace laskavosti k sobě (metta)

Meditace na kultivaci milujícího a přátelského vztahu k sobě. Součástí meditace je opakování několika přání, které jsou od buddhistického učitele Thich Nhat Hanha z knihy Štěstí.

Přeji hezké meditace :)

S láskou,

T.